Al heel lang wilde ik weten op welke manier ik zelf crèmes en zalfjes zou kunnen maken van planten. Het leek mij een magisch proces om te kunnen werken met de helende inhoudsstoffen van planten. En dat is het ook. Door de cursus Making sense(s) of herbs is voor mij een heel nieuwe wereld opengegaan. Het onkruid dat ik vroeger met grove hand uit mijn tuin trok, blijkt opeens Vogelmuur te heten met een jeukstillende werking. Ik kan geen fietstocht of wandeling meer maken, zonder te letten op alles wat er groeit en bloeit in de berm.
Ik heb de zogenaamde Hartige variant gedaan, wat inhoudt dat ik naast de podcasts, de geschreven teksten en de zoomsessies ook vier praktijkdagen heb gevolgd. Die laatste waren voor mij van grote meerwaarde, want een keer zien en zelf uitproberen hoe bijvoorbeeld een zalf of zeep wordt gemaakt, heeft mij het vertrouwen gegeven om dit thuis zelf ook te proberen. Fouten zijn daarbij inclusief en bieden meteen materiaal om er met Nele en de medecursisten over te praten.
Tijdens de zoomsessies heeft Nele ontzettend veel kennis doorgegeven over de werking van de inhoudsstoffen van planten en de verschillende manieren waarop die stoffen uit een plant geëxtraheerd kunnen worden. Gelukkig is die kennis terug te zoeken in de uitgebreide leeromgeving die bij de cursus hoort, want het is echt te veel om meteen te kunnen onthouden. Iedere zoomsessie is volledig op maat gemaakt van de vragen uit de groep. Nele zorgt ervoor dat iedere vraag wordt beantwoord. Daarnaast beantwoordt zij vragen van persoonlijke aard via mail of via app als je echt dringend advies nodig hebt. Zo stond ik een keer met een stuk tak van de Gelderse Roos in mijn handen, klaar om er een tinctuur van te maken. Ik was zo blij dat ik de boom had gevonden – want Gelderse Roos is een goede remedie tegen menstruatiekramp – dat ik er meteen mee aan het werk wilde. Maar toen wist ik niet welk plantendeel ik moest gebruiken. Nele gaf meteen antwoord en ik kon verder.
De cursus heeft mij een heel goede basis gegeven om inhoudsstoffen van de meest bekende kruiden, zoals Goudsbloem, Herderstasje, Smalle weegbee, Grote brandnetel, Kleefkruid, Rode klaver en zo verder, te kunnen verwerken in huidproducten, theetjes en tincturen. Natuurlijk valt er voor mij nog veel te leren, maar ik weet inmiddels genoeg om inhoudsstoffen van planten zelf te kunnen extraheren en eventueel met elkaar te combineren. Bovendien beschrijft Nele de werking en toepassing van wel dertig kruiden in een zogenoemd plantenportret. Ook geeft zij recepten voor zowel inwendig als uitwendig gebruik van plantenstoffen, van likeur tot solid perfume. Die laatste heb ik gemaakt van Lavendel en de reacties tot nu toe zijn: “Zo dat ruikt lekker!” Bovendien een supercadeau om te geven. En zo heb ik de gehele cursus ervaren: een supercadeau aan mijzelf en iedereen in mijn omgeving die baat heeft bij de puur natuur crèmes en zalfjes.
Karin Verouden
Journalist |