Zonlicht is onontbeerlijk voor het menselijk lichaam, omdat het onder andere voorziet in de behoefte aan vitamine D. Veel mensen lijden – vaak zonder het te weten – aan een ernstig tekort aan vitamine D. Dit tekort wordt in verband gebracht met aandoeningen zoals verzwakte botten en spieren (de "Engelse ziekte" of Rachitis), een broos immuunsysteem en cognitieve degeneratie. Er wordt ook steeds meer onderzoek gedaan naar de rol van vitamine D bij (preventie van) hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, kanker en depressie. Weinig voedingsmiddelen zijn een goede bron van vitamine D, dus via de voeding kan je meestal niet voldoende binnenkrijgen. De beste bronnen zijn vette vissoorten, visolie en eierdooiers. Voor veganisten zijn in het wild geoogste paddenstoelen één van de schaarse niet-dierlijke bronnen van vitamine D.
Daarom is het belangrijk om je huid voldoende bloot te stellen aan zonlicht. Niet voor niets wordt vitaminte D vaak de zonvitamine of vitamine van de zon genoemd. Onder invloed van UV-B-straling kan het lichaam in de huid zelf vitamine D3 (cholecalciferol) aanmaken. Daarvoor moet de zon wel een bepaalde kracht hebben, hoger dan zonkracht 3. (Wil je weten hoe hoog de zonkracht vandaag is? Kijk dan hier). In Nederland heeft de zon deze kracht ongeveer de helft van het jaar niet (in de wintermaanden). Daarom is het essentieel om in de zomermaanden voldoende vitamine D aan te maken. Dit wordt opgeslagen in het vetweefsel en dient als reserve voor de donkere winterperiode. Om de minimale dosis vitamine D3 te produceren, is per dag ongeveer 15 minuten zonlicht op de huid nodig.
Anderzijds kan teveel zonlicht de huid beschadigen, verouderen en verrimpelen en bij (regelmatige) verbranding zelfs het risico op huidkanker verhogen. Geniet dus van de zon, maar zorg ook voor een goede bescherming als je langduriger in de volle zon bent. Als het in de lente of zomer een dag mooi en zonnig weer is, willen veel mensen er optimaal van genieten. Op zo'n dag moet je je huid zeker beschermen tegen verbranding met een zonnebrandcrème. De meeste commerciële zonnebrandmiddelen hebben helaas als nadeel dat er nogal wat agressieve ingrediënten in zitten die mogelijk op lange termijn een negatieve invloed hebben op je huid en gezondheid.
Bepaalde zonnefilters zijn goedgekeurd voor gebruik, maar er bestaat al jaren discussie over de impact op de gezondheid. Oxybenzon is daar een goed voorbeeld van. Het beschermt het lichaam tegen zonnestraling, maar veroorzaakt ook een aantal problemen. Ten eerste is het een koploper in het veroorzaken van huidirritatie. Veel mensen krijgen er uitslag van, vooral bij blootstelling aan de zon. Ten tweede wordt het gemakkelijk in het lichaam opgenomen via de huid, waardoor het in allerlei organen terechtkomt. Het is zelfs in moedermelk teruggevonden. Ten derde heeft oxybenzon een hormonale activiteit. De stof kan op een hormoonreceptor gaan zitten en de werking van het hormoon nabootsen. Het is nog niet bekend in hoeverre dit kwaad kan. De effecten van langdurig gebruik of gebruik door risicogroepen – zoals zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en vrouwen met een verhoogde kans op borstkanker – zijn niet bekend. Ten vierde kan oxybenzon radicalen vormen en daardoor mogelijk bijdragen aan celschade en de vorming van kanker. Daar wordt nog steeds uitgebreid onderzoek naar gedaan.
Naast problematische zonnefilters bevatten zonnebrandmiddelen vaak parabenen, siliconen, polyethyleenglycol en parfums. Allemaal ingrediënten die je met voorzichtigheid moet gebruiken, en eigenlijk het liefst zou willen vermijden.
Er zijn natuurlijke alternatieven voor commerciële zonnebrandproducten die je thuis zelf kunt maken. Die zijn nooit zo sterk, maar ook nooit zo agressief als de commerciële varianten. Zou je zelf een fijne natuurlijke zonnebrandlotion willen maken die ook nog eens verzachtend en verzorgend is voor je huid?
Geef een reactie