Smalle Weegbree (Plantago lanceolata)
Smalle Weegbree (Plantago lanceolata) is een overblijvende plant uit de Weegbreefamilie (Plantaginaceae). De plant is zeer algemeen in Nederland en België. De plant heeft een bladrozet met bladeren die 5 tot 7 nerven in de lengterichting hebben. Het blad is smal en staat schuin omhoog. Elke behaarde stengel draagt één veelbloemige aar. Elke bloem heeft 4 kelk- en 4 kroonbladeren. De meeldraden zijn lang en witachtig tot geel. De bloeitijd is van april tot de herfst.
Medicinaal gebruik van Smalle Weegbree
Medicinaal is deze kleine plant al helemaal een reus! De plant heeft een brede werking op allerlei lichaamssystemen. Het is een zeer goed middel bij allergieën door de aanwezigheid van aucubine, een stof die lijkt op histamine. Op het moment dat het lichaam gewend raakt aan kleine hoeveelheden van deze stof, zal het minder heftig reageren op een allergische aanval. Smalle Weegbree is ook inzetbaar bij luchtweginfecties, verkoudheid en hoest. Het silicium in de plant beschermt de weefsels van de luchtwegen en versterkt de longblaasjes, de slijmstoffen beschermen de luchtwegen en dempen de hoest, en de looistoffen doden bacteriën. Daarnaast wordt de plant toegepast bij bacteriële huidinfecties, jeuk en wonden. Bovendien komt Smalle Weegbree ook bij diarree van pas, want de aanwezige looistoffen stoppen de diarree en de vitaminen en mineralen voorkomen elektrolytenverlies. Tenslotte beschermt de plant de lever en is werkzaam bij urineweginfecties. Deze en andere inhoudsstoffen van wilde planten komen overigens uitvoerig aan bod tijdens de cursus Making sense(s) of herbs.
Smalle Weegbree kan zowel in- als uitwendig gebruikt worden. Het is een veilige plant met weinig contra-indicaties. Pas wel op als je bloedverdunners gebruikt als regulier medicijn, want die kunnen minder effectief worden in combinatie met Smalle Weegbree.
Smalle Weegbree in de keuken
Van de Smalle Weegbree worden vooral de bladeren, maar ook de bovengrondse bloeiende delen, de zaden en soms de wortel gebruikt. Als je het blad culinair wilt gebruiken, bijvoorbeeld in salades, smoothies of als een soort spinazie, dan oogst je ze als ze er fris en stevig uitzien, ergens tussen april en oktober. Het is een lekkere en veelzijdige plant!
Deze winterse soep is een hartverwarmende maaltijd van wilde planten die je in de winter kunt plukken. Dit recept brengt de natuur naar je tafel en biedt een voedzaam gerecht voor koude dagen. De soep is zacht, licht pittig door de brandnetel, met een frisse noot van de vogelmuur en een romige diepte. Vogelmuur kan je vinden, zolang het niet vriest.
Wat heb je nodig?
• 2 handenvol verse vogelmuur (Stellaria media)
• 2 handenvol winterpostelein (Claytonia perfoliata)
• 1 handvol jonge brandneteltopjes (Urtica dioica)
• 1 handvol bladeren van smalle weegbree (Plantago lanceolata)
• 2 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
• 1 grote ui, fijngehakt
• 4 teentjes knoflook, fijngehakt
• 1,5 liter groentebouillon
• 2 eetlepels olijfolie of roomboter
• 100 ml (vegan) room
• Zwarte peper en Keltisch zeezout naar smaak
• Optioneel: een vleugje cayennepeper
• Verse kruiden zoals tijm of peterselie ter garnering
Aan de slag!
Spoel de verse kruiden grondig af en laat ze uitlekken. Hak ze grof. Verhit de olijfolie of roomboter in een soeppan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de aardappelblokjes toe en bak deze 2-3 minuten mee. Schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Laat de soep 10-15 minuten zachtjes koken, tot de aardappelen gaar zijn. Voeg de wilde planten toe en kook nog 5 minuten, tot de bladeren geslonken zijn. Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel. Voeg de room toe en breng op smaak met zwarte peper en zout (en optioneel cayennepeper). Schep de soep in kommen, garneer met verse kruiden. Geniet van de smaken van de natuur en laat het een moment van verbinding zijn met wat de natuur zelfs in de koudste maanden te bieden heeft!
Wat heb je nodig voor 2 personen?
- 1 fijngesneden ui
- 500 g vers blad van Smalle Weegbree, dwars gesneden
- 1 fijngehakt teentje knoflook
- 4 el sesamolie
- 2 el sojasaus
- 1 tl korianderpoeder
- 1/2 tl komijnpoeder
- Een flinke snuf Keltisch zeezout
- 2-3 el geroosterde sesamzaadjes
Aan de slag!
Rooster de sesamzaadjes in een droge pan tot ze goudbruin zijn. Fruit de ui in 1 el sesamolie, in een wok of diepe pan. Snijd de bladeren van de Smalle Weegbree in kleine stukken, dwars over de nerven. Smoor het blad een paar minuten in de pan en kruid met korianderpoeder, komijnpoeder en Keltisch zeezout. Haal het uit de pan en doe het in een kom of op een bord. Vermeng in een kommetje 1 el sesamolie met de sojasaus en de knoflook. Giet het over de Weegbree. Strooi ten slotte de geroosterde sesamzaadjes er overheen en serveer meteen. Lekker!
2 Reacties
Jehane
Fijn om een beetje door jouw kenniswoud te struinen. stevige bomen met een bloemige bodem. Dank je wel, ik heb me laten inspireren.
Scent & Spice
Bedankt en graag gedaan! 😀