mirre

Mirre (Commiphora spp.)

Mirre (Commiphora spp.) is een gomhars uit kleine doornige bomen van de familie van de Burseraceae. De oorsprong van de plant ligt in Somalië, Ethiopië en het Arabisch Schiereiland. Er worden verschillende soorten Commiphora gebruikt als bron voor Mirre, zoals Echte Mirre (Commiphora myrrha), Abyssinische Mirre (Commiphora habessinica) en Afrikaanse Mirre (Commiphora africana). De kleur varieert van geelbruin tot roodbruin en bruin. De geur is harsig, verfijnd, zacht en mild zoet.

Mirre wordt al duizenden jaren gebruikt als ingrediënt in parfum en wierook en als medicijn. Vermengd met Olibanum (Wierook) en andere harsen wordt het gebruikt in de erediensten van de Russische, Grieks-Orthodoxe, Rooms-Katholieke en Anglicaanse Kerk. Het staat vooral bekend als één van de drie giften van de Drie Wijzen uit het Oosten voor het Kindje Jezus in Mattheus 2:11 van het Nieuwe Testament: “En toen zij in het huis kwamen, vonden zij het Kind met Maria, Zijn moeder, en zij vielen neer en aanbaden Het. Zij openden hun schatkisten en brachten Hem geschenken: goud en wierook en mirre.” Mirre wordt ook veel ingezet in de Ayurveda, traditionele Chinese geneeskunde (TCM) en Unani.

Mirre wordt geoogst door het verwonden van de bast van de Mirreboom. De gomhars stroomt eruit en verhardt. Zodra de hars hard is, kan de hars worden geoogst. Mirre heeft sterk antiseptische kwaliteiten en lijkt een plaatselijk pijnstillend effect te hebben. Het wordt veel gebruikt in tandpasta en mondspoelingen, maar ook in zalven en crèmes gericht op wondverzorging en reumatische klachten. Inwendig kan het toegepast worden bij griep en verkoudheid, hoest, astma en artritis. Uit in vitro en dieronderzoek blijkt Mirre kankerremmende eigenschappen te hebben. Dit is vooral te danken aan de sesquiterpenen in de hars. Ten slotte heeft Mirre bloedsuikerverlagende kwaliteiten, een verlagend effect op de LDL cholesterol en een verhogend effect op de HDL cholesterol.

Mirre is bovendien een heerlijk ingrediënt in geurwerken, zoals het onderstaande recept.

RECEPT: Winterglow solid perfume met mirre

solid perfumeDit solid perfume is eigenlijk een parfum in de vorm van een zalf. Het is een subtiel parfum, zonder "walmend" effect, met een verfijnde, winterse geur. De sinaasappel zorgt ervoor dat er toch frisheid in de geur zit. Voeg een hoeveelheid etherische oliën toe die je lekker vindt. Dat kan veel of weinig zijn. Voor een bijzondere versie van dit recept kun bovendien je eens kijken tussen deze liefdevolle recepten die ik speciaal voor Valentijnsdag heb gemaakt.

Wat heb je nodig?
  • ½ el benzoë (hars)
  • ½ el mirre (gomhars)
  • ½ el tonkabonen
  • ½ el echte kaneel (bast)
  • ½ el sinaasappel (schil)
  • 50 g jojoba-olie (waarvan 30 g nodig voor het uiteindelijke recept)
  • 4 g bijenwas of 3 g plantaardige was
  • 2 g cetylalcohol
  • Mengsel van etherische oliën van sinaasappel, benzoë en mirre
Aan de slag!

Vijzel de harsen, de tonkabonen en de kaneel en doe ze samen met de sinaasappelschil in de jojoba-olie. Laat de plantendelen minstens een week in de olie trekken, idealiter op een temperatuur van ongeveer 40 tot 50°C (au bain-marie of in de oven). Hoe langer je het laat trekken, hoe meer geur je vangt. Zeef de olie af. Smelt de was en de cetylalcohol in 30 g olie tot een homogene vloeibare massa. Bijenwas smelt bij ongeveer 62 tot 65°C. Laat de was wat afkoelen en voeg de etherische oliën in een hoeveelheid naar keuze toe. Giet het parfum in een potje en laat hard worden.

De harsen, tonkabonen en olie kan je bijvoorbeeld kopen bij J'Olie et Co. Bijenwas is te koop bij het Bijenhuis in Wageningen.

Deel dit op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *