Van sommige boeken word je spontaan blij als je ze vastpakt. Een mooi gebonden rug, een zware kwaliteit mat papier, mooie foto's en mijn dag kan niet meer stuk. Wildplukken van Leoniek Bontje en Yvet Noordermeer (Uitgeverij Terra - 2018) is zo'n boek. Elke pagina straalt een serene rust uit: van de verstilde foto's van planten en gerechten tot het fraaie lettertype en de ruim vormgegeven tekst. Soms blijkt zo'n boek uiteindelijk meer vorm dan inhoud, maar ook de inhoud zit bij dit boek wel snor.
Wildplukken is wellicht de hype alweer voorbij. Er liggen inmiddels stapels boeken over dit onderwerp in de boekhandel, dus het is best lastig je te onderscheiden van de rest. Toch vind ik dat bij dit boek goed gelukt. Zonder betweterigheid en zonder je te overspoelen met kennis, word je getrakteerd op interessante weetjes over planten. Het boek is op seizoen geordend, waarbij eerst voorjaarsplanten aan bod komen en daarna planten die je in de zomer of herfst kunt vinden. In het boek worden niet uitsluitend "wilde planten" gebruikt, maar ook sommige minder bekende fruitsoorten, zoals Mispel en Japanse Wijnbes passeren de revue.
Na een korte introductie over een plant krijg je één of twee recepten voorgeschoteld, die uitnodigen om meteen aan de slag te gaan. De recepten zijn eenvoudig, maar doeltreffend. Er wordt gebruik gemaakt van simpele kooktechnieken en praktische toepassingen, waarbij de smaak of textuur van blad, vrucht of zaad goed tot zijn recht komt. Denk aan soepen, stamppotten, salades en smeersels. Ook worden enkele eenvoudige alcoholtincturen behandeld. Het boek heeft geen ordening op soort gerecht (voorgerecht, hoofdgerecht,...). Het is meer een bladerboek dat je af en toe vastpakt, op een willekeurige bladzijde openslaat en een feest is voor je zintuigen.
Als je al langere tijd bezig bent met wildplukken en/of koken, dan zul je niet meteen verrast worden door de recepten. Ik ben geen bijzonder verrassende smaakcombinaties tegengekomen of vernieuwende toepassingen van bekende planten, maar de recepten die erin staan smaken – uit eigen ervaring – uitstekend. Sommige wildplukkers maken de smaak van het resultaat ondergeschikt aan de "spanning" van het wildplukken. Het is niet omdat planten eetbaar zijn, dat ze ook smakelijk zijn. Zelf vind ik dat je wild geplukte planten vooral gebruikt als ze een culinaire meerwaarde of bijzondere voedingswaarde hebben. Die visie vind ik ook terug in het boek.
Ten slotte een laatste woord over de vormgeving: het boek heeft de uitstraling van een stevig notitieboek, waarbij op sommige pagina's zelfs ruimte is gereserveerd voor eigen aantekeningen. Zelf zou ik het niet over mijn hart verkrijgen om in zo'n mooi boek te schrijven, maar het geeft wel aan dat het een echt doe-boek is. Een aanrader dus voor de beginnende wildplukker!
Tijdens mijn cursussen en workshops besteed ik natuurlijk ook aandacht aan het wildplukken en maken we een paar heerlijke gerechten met in het wild geplukte planten. Op de website Daily Greenspiration vind je verschillende andere aanbieders van wildplukwandelingen in heel Nederland. Veel plezier op je zoektochten!
Geef een reactie