Look-zonder-look (Alliaria petiolata) is een lid van de Kruisbloemenfamilie (Brassicaceae), net als de welbekende Pinksterbloem. De onderste bladeren zijn niervormig en de andere hartvormig. De witte bloemen staan in een tros en bloeien tussen april en mei. De plant komt algemeen voor op koele, schaduwrijke plaatsen, langs wegranden en heggen.
Look-zonder-look in de keuken
Culinair en medicinaal worden de jonge blaadjes gebruikt. De blaadjes geuren naar knoflook en de smaak is prikkelend en uiachtig. Het is heerlijk in salades en soepen, in thee en als sap. Gebruik ze zo vers mogelijk om de smaak en medicinale werking het best tot hun recht te laten komen. De plant bevat veel vitamine A en C en mosterdglycosiden. Deze laatste geven de plant ook haar prikkelende smaak. Let wel op, want sommige mensen zijn allergisch voor mosterdglycosiden!
Medicinale toepassing van Look-zonder-look
Medicinaal heeft dez plant een ontsmettende, slijmoplossende, wondhelende en reinigende werking. Het kan ingezet worden bij eczeem, astma en bronchitis, een groep kwalen die vaak gelijktijdig voorkomt. Daarnaast is de plant vochtafdrijvend, waardoor het ook wordt gebruikt bij reumatische aandoeningen. Het is een voortreffelijk kruid voor een voorjaarsreiniging!
RECEPT: Voorjaarsguacamole
Voorjaarsguacamole! Een overheerlijk gerecht met voedzame voorjaarskruiden. Verrukkelijk als spread op een knapperige snee boerenbrood met feta of in een wrap met gerookte zalm.
Wat heb je nodig?
- 1 avocado
- 25 g amandelen
- Een handvol Vogelmuur (hele kruid)
- Een handvol Brandnetel (jonge bladtoppen)
- Een handvol Paardenbloemblad (jonge bladeren)
- Een handvol Look-zonder-Look (jonge bladeren)
- 2 el verse Basilicum
- Sap van 1 kleine citroen
- Zwarte peper
- Keltisch zeezout
Aan de slag!
Snijd de kruiden fijn met een scherp mes om te voorkomen dat je een draderig effect krijgt. Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot je een lekkere, groene spread hebt. Breng op smaak met zwarte peper en Keltisch zeezout. Smullen maar!
Meer weten over Vogelmuur? Kijk dan hier.
Meer weten over Brandnetel? Kijk dan hier.
Meer weten?
Ben je enthousiast geworden over het gebruik van (wilde) planten voor cosmetische, medicinale en culinaire toepassingen? Je bent niet de enige! In mijn nieuwsbrief vind je regelmatig nieuwe recepten en informatie. Schrijf je meteen in om de nieuwe recepten als eerste uit te proberen en ontvang als welkomstcadeau een gratis receptenboek en toegang tot een driedelige videoserie over de oplosbaarheid van plantenstoffen.
Geef een reactie