Veel mensen maken al jaren vlierbloesemsiroop en ook vlierbloesemchampagne is erg populair, af te meten aan de talloze receptvariaties die op sociale media gedeeld worden. Ik wilde eens iets nieuws proberen met mijn voorraad vlierbloesemsiroop, want soms heb je zin in iets dat spannender van smaak is, toch? Omdat ook mijn zoon Marijn dol is op vlierbloesemlimonade (en op experimenteren!), gingen we samen aan de slag.
We bedachten een recept voor kindvriendelijke vlierbloesemchampagne op basis van mijn eigen suikervrije vlierbloesemsiroop, waarbij we vlierbloesemlimonade combineerden met het "special effect" van champagneblad (Acmella oleracea).
Champagneblad, ABC-kruid of parakers is een plant die ik in Brazilië leerde kennen, onder de naam jambú. De bladeren en bloemen hebben de fascinerende eigenschap dat ze je mond, lippen en tong licht verdoven, zoals een lokale verdoving bij de tandarts. Vandaar dat het ook wel champagneblad wordt genoemd. Voor mij zal het sinds die prachtige tijd in Brazilië altijd jambú blijven heten, dus dat is de naam die ik in de rest van het artikel zal gebruiken.
Jambú is een lid van de Composietenfamilie (Asteraceae), waartoe ook madeliefje en boerenwormkruid behoren. De bloemhoofdjes van jambú lijken wel een beetje op die van boerenwormkruid, omdat ze alleen bestaan uit de zogenoemde buisbloemen. De straalbloemen die bijvoorbeeld bij het madeliefje wit zijn, ontbreken. De plant is in ons klimaat éénjarig maar kan onder tropische omstandigheden meerdere jaren oud worden.
Medicinaal wordt jambú gebruikt tegen schimmelinfecties en als monddesinfectiemiddel. De plant wordt veel geconsumeerd in het tropische regenwoud van Brazilië, maar ook in Madagascar lijkt de plant erg populair te zijn als groente. Een traditioneel gerecht met de bladeren van jambú dat ik in Brazilië veel gegeten heb is Tacacá. Het is een soep in het segment hot & spicy, met gestoofde jambú, tucupi (bouillon van wilde maniok), goma de tapioca (ook maniok), gedroogde garnalen en loeihete pepers.
Vorig jaar had ik een glyceriet gemaakt van de bloemen van jambú. Ik wilde experimenteren hoe ik het verdovende effect van de plant kon extraheren zonder gebruik te maken van alcohol. Een glyceriet maken bleek een gouden greep. Ik verzamelde de complete bloemenoogst van onze jambú (ongeveer 100 g) en liet dit enkele maanden trekken in een mengsel van 140 ml glycerol en 60 ml water. Het verdovende effect van de bloemen is in het glyceriet duidelijk waarneembaar.
Uiteindelijk is uit dit experiment alcoholvrije vlierbloesemchampagne geboren. Scroll iets naar beneden op de pagina voor het recept.
Geef een reactie