Wat is azijntinctuur of fire cider?
Azijntinctuur is een traditionele kruidenremedie die in de jaren 1970 door de Amerikaanse herboriste Rosemary Gladstar nieuw leven werd ingeblazen en populair werd onder de naam fire cider. Het is een smaakvolle (spicy!) azijndrank vol verwarmende ingrediënten die het immuunsysteem boosten, de spijsvertering stimuleren en je interne thermostaat een tandje hoger zetten. Het is een volksgeneesmiddel waarvan je de ingrediënten kunt aanpassen aan wat er voorhanden is en waar je zelf behoefte aan hebt.
Azijntinctuur in tijden van Corona
Het leek me zinvol, in deze tijden van heersende Covid-19, om een azijntinctuur te maken die het immuunsysteem versterkt en het lichaam weerbaar genoeg maakt om het virus te helpen bevechten. Er is (nog) geen behandeling tegen het virus, dus deze azijntinctuur zal niet kunnen voorkomen dat je het virus krijgt en het kan ook niet ingezet worden als geneesmiddel. Het kan wél helpen om je lichaam beter om te laten gaan met pathogenen en symptomen.
Covid-19 behoort tot een groep van Corona-virussen die problematisch zijn, omdat ze ademhalingsfalen en zuurstoftekort kunnen veroorzaken, wat dodelijk kan zijn. Dat is het meest beangstigende scenario dat iedereen vreest. De virussen binden zich aan ACE2-receptoren. Dit zijn receptoren die zich aan het oppervlak van bepaalde cellen bevinden, onder andere in de trilharen van de longen. Versimpeld gezegd vallen de virussen de trilharen aan. Dat is een probleem, omdat via de trilharen de uitwisseling van zuurstof tussen de longen en bloedvaten plaatsvindt. Als op dat punt iets misgaat, kan er zuurstofgebrek in het lichaam optreden, wat fataal kan aflopen.
In het onderstaande recept van azijntinctuur gebruik ik een aantal ingrediënten die:
- het immuunsysteem een boost kunnen geven (preventie)
- een invloed kunnen hebben op het mechanisme van bezetting van receptoren (preventie)
- symptomen kunnen verlichten (verlichting).
Hier volgt summiere informatie over de verschillende ingrediënten en waarom ik ze in de azijntinctuur heb gestopt:
Gember (Zingiber officinale) is een geschenk voor het immuunsysteem. Gember heeft een antivirale werking en balanceert het immuunsysteem. Daarnaast beschermt het de trilharen van de longen en kan daardoor schade die veroorzaakt wordt door zuurstoftekort voorkomen.
Kurkuma (Curcuma longa) is één van de meest krachtige ontstekingsremmers uit het plantenrijk.
Mierikswortel (Armoracia rusticana) werkt erg goed werkt bij sinusinfecties en keelpijn.
Astragalus (Astragalus spp.) is een medicinale wortel die het immuunsysteem ondersteunt. Het is een goed prebioticum en een bron van selenium. Selenium verlaagt de hoeveelheid ontstekingsbevorderende cytokinen (= signaalmoleculen) die het lichaam aanmaakt, zodra een virus zich hecht aan de ACE2-receptoren van cellen. Deze cytokinen zijn nodig, omdat immuuncellen op die manier met elkaar communiceren en laten weten dat er gevaar dreigt. Een teveel aan cytokinen kan echter een cytokinenstorm veroorzaken. Dat is een ontstekingsreactie van het lichaam die organen kan beschadigen of zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Selenium helpt om cytokinen in toom te houden.
Knoflook (Allium sativum) is een ongelooflijk krachtige immunomodulator. Het verbetert en balanceert het functioneren van het immuunsysteem. Bovendien is het een rijke bron van zwavel, wat een belangrijke bouwsteen is voor glutathion in het lichaam. Glutathion is de vuilniswagen – de antioxidant – die stoffen afvoert die ons lichaam kunnen schaden. Knoflook werkt antibiotisch, ontsmettend en antiparasitair. Om deze eigenschappen aan te kunnen boren, gebruik je knoflook best vers en rauw. Door het kneuzen of persen komt allicine vrij, de inhoudsstof die verantwoordelijk is voor de antibiotische activiteit.
Kaneel (Cinnamomum verum) draagt er aan bij dat het virus zich niet kan hechten aan ACE2-receptoren van de cel. Het blokkeert de hechting en voorkomt hypoxie (tekort aan zuurstof in het lichaam).
Hibiscus (Hibiscus spp.) is rijk aan vitamine C en heeft antivirale eigenschappen.
** Hibiscus is onder andere te koop bij Baking Soda NL of bij Pit & Pit, Astragalus is te koop bij Pit & Pit.
RECEPT: Immunostimulerende azijntinctuur
Wat heb je nodig?
- 10-15 gekneusde knoflooktenen
- 1 ui in stukjes
- 1 kop gember in stukjes
- ½ kop mierikswortel in stukjes
- ½ kop kurkuma in stukjes
- 3 el gedroogde astragalus
- 5 kaneelstokjes
- 1 kop gedroogde hibiscusbloemen
- 2 Spaanse pepers in stukjes
- 1 el zwarte peperbolletjes
- 1 citroen, inclusief schil, in stukjes
- Appelciderazijn
- ½ kop rauwe honing (of naar smaak)
Aan de slag!
Doe alle kruiden in een grote weckpot. Overgiet het geheel met appelciderazijn tot alles onder staat. Gebruik liever geen metalen deksel, want de azijn kan het metaal aantasten. Schud het goed door elkaar en laat het 4-6 weken trekken op een koele en donkere plek. Zeef de plantendelen door een kaasdoek, wring alle sappen eruit en giet de gearomatiseerde azijn in een schone fles. Voeg de honing toe (naar smaak) en roer tot het opgelost is.
De smaak is scherp, zoet en zurig. Neem elke ochtend een eetlepel in ter versterking van het immuunsysteem. Verdriedubbel de hoeveelheid als je een verkoudheid voelt opkomen. Je kunt de azijntinctuur ook toevoegen aan sappen of smoothies of als smaakmaker in een salade of stoofpot. Voeg het in het laatste geval altijd aan het eind toe.
6 Reacties
Janneke
Beste Nele, dit ziet er heerlijk uit! Uit uw videoserie heb ik geleerd dat de werkzame stoffen van Kurkuma alleen vrijkomen als het kruid in olie wordt opgenomen. Bij dit recept zie ik geen olie staan.
Hoe komen de stoffen uit Kurkuma nu vrij?
Alvast bedankt voor uw reactie.
M.vr.gr
Janneke
Scent & Spice
Hallo Janneke. Dat heb je goed opgemerkt. De zuurgraad is ook één van de variabelen die ervoor kan zorgen dat stoffen opgelost worden. Dat is hier het geval, want azijn is zuur. Een andere bereiding die interessante stoffen uit kurkuma goed kan oplossen, is bijvoorbeeld een alcoholbereiding. Water daarentegen zal weinig effect hebben.
Karin de Grip
Hallo Nele,
Ik heb de vuurcider gemaakt. Kan je deze in een fles buiten de koelkast bewaren?
En heb je een tip waar je verse mierikswortel kan kopen?
Scent & Spice
Hallo Karin,
De azijntinctuur kun je prima buiten de koelkast bewaren. Tips voor verse mierikswortel heb ik helaas niet, wij gebruiken het vers uit eigen tuin…
Madeleine
Dag Karin, in Poolse supermarkten kom je mierikswortel regelmatig tegen. Over de kwaliteit kan ik je alleen niks zeggen omdat ook ik het uit eigen tuin haal. Maar wellicht interessant om eens te gaan kijken.
Scent & Spice
Bedankt voor de tip, Madeleine!