Echte Tijm (Thymus vulgaris)
Echte Tijm (Thymus vulgaris) is een lid van de Lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het is een dwergstruik met kronkelige twijgen die inheems is in het Zuiden van Europa, maar ook elders veel gecultiveerd wordt. De blaadjes zijn klein en langwerpig en aan de onderkant licht behaard. De witte tot roze bloemetjes staan in bijschermen in de oksels van de grotere bladeren. De bloeitijd is van april tot september, hoewel de plant in Nederland en België meestal pas vanaf juni bloeit. Het is een echte bijenplant.
Medicinaal en culinair worden de bovengrondse (ook bloeiende) delen van de plant gebruikt. Culinair kan je het toepassen in allerlei gerechten, veelal van mediterrane oorsprong. Gedroogd verliest Echte Tijm weinig aroma, ook als je het meekookt in gerechten. Soepen, pasta’s, quiches, stoofschotels, bijna alles wordt lekker met een vleug Echte Tijm erin.
Medicinale toepassing
Echte Tijm werkt in op het immuunsysteem. Het wordt traditioneel ingezet bij allerlei infecties, zowel van de luchtwegen als van de spijsvertering en de huid. De plant heeft een waaier aan antibacteriële, antivirale en schimmeldodende eigenschappen. Dit is vooral te danken aan de inhoudsstoffen uit de etherische olie, zoals carvacrol en thymol, maar ook aan fenolische zuren en flavonoïden. Tijm heeft een sterk antioxidante werking, dankzij het hoge gehalte aan fenolische stoffen, zoals rozemarijnzuur.
Het is een klassiek kruidenmiddel bij luchtwegklachten en zit daarom veel in hoest- en keelpijnsiropen. De etherische olie heeft een kalmerende en ontkrampende werking op de gladde spieren en is actief tegen bacteriële pathogenen die verantwoordelijk zijn voor luchtweginfecties. De inhoudsstof thymol is sterk antiseptisch, waardoor het de keel goed ontsmet. De inhoudsstof carvacrol bevordert dan weer de productie en uitdrijving van slijm. Ideaal dus bij keelinfecties. Het wordt daarnaast ingezet bij diarree die veroorzaakt wordt door pathogenen. Dit is slechts een greep uit de medicinale eigenschappen van de plant.
RECEPT: Keelpastilles met tijm en andere kruiden
Om me heen vallen de mensen bij bosjes om met griepjes, verkoudheden en keelpijn. Om het leed van een schorre keel te verzachten kan je kruidenpastilles maken. Heel eenvoudig, met ingrediënten die overal makkelijk te krijgen zijn. Deze keelpastilles zijn erg sterk van smaak om puur op te eten, hoewel ik dat zelf wel lekker vind. Je kunt ze ook oplossen in een kopje thee. Alle kruiden die gebruikt worden, inclusief de honing, worden toegepast bij luchtwegklachten en keelpijn.
Wat heb je nodig?
- Een potje vloeibare (liefst rauwe) honing
- 1 el gedroogde gember, verpoederd
- 1 el gedroogd zoethout, verpoederd
- 1 el gedroogde Echinacea purpurea, verpoederd
- 1 tl gedroogde tijm, verpoederd
- 1 tl gedroogde kaneel, verpoederd
Aan de slag!
Je kunt het best gedroogde kruiden in stukjes kopen en die vermalen in een koffiemolen, een hakmolen of iets dergelijks (bijvoorbeeld de onvolprezen Magic Bullets uit de tv-reclames). Uiteraard kan je ook poeder kopen, maar de kwaliteit daarvan is meestal wat minder omdat de werkzame stoffen deels vervliegen of oxideren. Zeef na het malen de grootste vezels eruit, zodat je een fijn poeder overhoudt. Doe de poeders in een kom en meng ze goed door elkaar. Voeg beetje bij beetje honing toe en kneed tot je een stijf deeg hebt. Daarvoor heb je zeker niet het hele potje honing nodig. Rol er vervolgens kleine pillen van in de vorm die je leuk vindt. Je kunt ze vervolgens door droog poeder heen halen, zodat ze er mooi uitzien en niet aan elkaar kleven. Bewaar de keelpastilles in een luchtdicht doosje in de koelkast. Gebruik er 1 tot 3 per dag bij keelpijn.
Meer informatie over Gember vind je hier. Bij een vastzittende hoest kun je ook deze verkoudsheidsbalsem proberen, deze spicy vlierbloesemsiroop is zelfs zo lekker dat je er ook na je griep van blijft snoepen.
Heb je de keelpastilles gemaakt of heb je zelfs een eigen versie ontwikkeld? Vertel het hieronder! Het maken van deze kruidenpastilles is een leuke activiteit met kinderen, maar de smaak is wellicht iets te sterk voor ze. Op deze pagina staat een video waarin ik samen met mijn zoon Marijn een andere versie maak.
Geef een reactie