Chlorofyl of bladgroen is een biologisch pigment dat zich in de chloroplasten van plantencellen bevindt. Het zijn de chloroplasten die planten hun groene kleur geven. Chlorofyl is de stof die fotosynthese in planten mogelijk maakt. Fotosynthese is het proces waarbij planten, onder invloed van zonlicht, water en mineralen omzetten in zuurstof en glucose. Fotosynthese is de basis van het plantenleven, van leven in het algemeen. Planten zijn in staat van dood materiaal levend materiaal te maken. Van niets maken ze iets. Planten zijn de ware alchemisten van de natuur. Zonder het proces van fotosynthese zouden er geen planten bestaan, dus ook geen voedingsstoffen voor ons als mens. Zo belangrijk is chlorofyl dus.
Chemische eigenschappen van chlorofyl
Chlorofyl is een stof die in chemisch opzicht sterk verwant is aan heem. Heem is een belangrijk bestanddeel van de rode bloedkleurstof hemoglobine. Hemoglobine is op zijn beurt een gespecialiseerd eiwit dat het transport van zuurstof en koolstofdioxide door het bloed verzorgt en zich in rode bloedcellen bevindt. Chlorofyl verbetert de aanmaak van rode bloedcellen én verbetert de zuurstofopname, zodat cellen meer energie kunnen genereren. Chlorofyl lijkt op heem, maar het ijzerion dat in het midden van de molecuulstructuur van heem zit, is vervangen door een magnesiumion. Het plaatje hiernaast laat de overeenkomst duidelijk zien!
Chorofyl voor een gezond lichaam
Chlorofyl heeft echter nog een aantal andere eigenschappen die extreem belangrijk zijn om het lichaam van de mens gezond te houden. Het biedt namelijk ondersteuning bij de ontgifting, op een aantal manieren:
- Chlorofyl kan in het maag-darmkanaal toxische stoffen aan zich binden, waaronder zware metalen als kwik, amalgaam, uranium, aluminium, koper, chroom, lood en cadmium, maar ook PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen die kankerverwekkend zijn), dioxine, aflatoxine (natuurlijke gifstof gemaakt door schimmels), alcohol en PCB’s (schadelijke polychloorbifenylen die via bestrijdingsmiddelen in voeding terecht kunnen komen). Door deze toxische stoffen te binden, kunnen ze met de ontlasting afgevoerd worden, zodat ze niet worden opgenomen in het bloed.
- Chlorofyl draagt, via de aanmaak van leverenzymen die de uitscheiding mogelijk maken, bij aan het verwijderen van zogenaamde xenobiotica uit het lichaam. Deze xenobiotica worden ook wel hormoonverstoorders genoemd. Voorbeelden zijn ftalaten, dioxines, aflatoxine en pesticiden. Deze stoffen imiteren (geslachts)hormonen, zodat er een overstimulatie kan optreden, óf ze klikken op de receptoren waar normaliter onze eigen hormonen aandocken, waardoor ze hun boodschap niet meer kunnen afgeven, óf ze blokkeren het controlesysteem op onze hormonen door in te grijpen op de omzetting van hormonen in de lever. Hormonen regelen samen met neurotransmitters allerlei processen in het lichaam, dus verstoring kan zware gevolgen hebben.
- Chlorofyl is een belangrijke booster van glutathion, de ultieme antioxidant. Meer glutathion betekent betere ontgifting, minder vrije radicalen en een lever die zich daardoor meer met gezondheid en hormonen bezig kan houden.
Eet jij voldoende chlorofyl?
Chlorofylinname is dus belangrijk voor iedereen die via voeding en leefstijl wil bijdragen aan de eigen gezondheid. Het is echter vooral belangrijk voor mensen die op dieet zijn (want dan komen veel afvalstoffen vrij), die veel medicijnen gebruiken, die weinig groenten eten, die lijden aan allergieën en chronische luchtwegklachten en die een trage maag-darmwerking met obstipatie hebben. Ook mensen die een magnesiumtekort hebben (kenmerken daarvan zijn kuit- en spierkrampen en darmklachten) varen wel bij chlorofylrijk voedsel, omdat het veel magnesium bevat. Bovendien werkt chlorofyl als een inwendige deodorant bij mensen die hun lichaamsgeur willen verminderen. Ten slotte is chlorofyl belangrijk voor de waterstofhomeostase in het lichaam (zuur-basebalans).
Een goede ontgifting leidt tot minder vermoeidheid, meer energie, een betere hormonale werking en dus een betere algehele gesteldheid van het lichaam. Kortom, voldoende chlorofyl ondersteunt het lichaam om gezond te blijven. Hoe donkerder het blad, hoe meer chlorofyl er in een plant zit. Zet dus regelmatig een flinke hoeveelheid groene bladgroenten op het menu, zoals boerenkool, peterselie, prei, spinazie, tuinkers of winterpostelein. Winterpostelein is nu volop verkrijgbaar. Je kunt echter ook wilde planten inzetten om in je chlorofylbehoefte te voorzien. Een rijke bron is de brandnetel (Urtica dioica), een plant die de komende maanden overal sappig groen aanwezig is.
Geef een reactie