Door me bewust te verdiepen in plantaardige inhoudsstoffen, ingrediënten en bereidingswijzen, raak ik vrijwel dagelijks verwonderd over nieuwe smaken en geuren. Kombucha is een bereiding waar ik al veel over had gehoord, maar die ik eigenlijk nog nooit had klaargemaakt of zelfs maar met aandacht had geproefd. Dat ik het boek Kombucha, zelf maken van Louise Avery opgestuurd kreeg van uitgeverij Deltas (ISBN: 978-90-447-5036-2), was een schitterende kans om deze fascinerende bereidingswijze eens nader onder de loep te nemen.
Een mooie kennismaking is het zeker! Het boek is bescheiden – en dus handig – van formaat, en de foto's en indeling zijn aantrekkelijk uitgevoerd. Bij een receptenboek vind ik het vaak fijn dat de rug is uitgevoerd als ringband, zodat ik het open kan leggen tijdens de bereiding. Een gebonden rug, zoals bij dit boek, is wel veel mooier, maar in de praktijk toch iets minder praktisch. Hoewel het boek oorspronkelijk in het Engels is geschreven, is er veel aandacht besteed aan de vertaling. Daarbij is de vertaalslag naar de Nederlandse context helaas niet altijd goed gemaakt. De tips om "gefilterd water of bronwater" te gebruiken of het kraanwater te laten "ademen" zodat het chloorgas kan verdampen, zijn in de Nederlandse context overbodig en klinken nogal alarmistisch.
Het boek begint met een algemene uitleg over wat Kombucha is en over de voordelen voor je gezondheid. Deze tekst is nogal beknopt en ik vind het jammer dat de schrijfster zich bij de gezondheidsvoordelen beperkt heeft tot drie – naar mijn idee nogal anekdotische – voorbeelden. Dat is jammer, want er is zeker in het Engelse taalgebied veel geschreven over de manier waarop Kombucha je darmen, spijsvertering en immuunsysteem kan versterken. Een paar verwijzingen naar groter onderzoek hadden volgens mij niet misstaan.
Vervolgens wordt het basisrecept voor Kombucha uitgelegd (met witte, groene of zwarte/gefermenteerde thee) en krijg je een overzicht van de verschillende dingen die mis kunnen gaan met de bereiding en hoe je dit kunt oplossen. Het is altijd fijn om te weten dat er oplossingen voor kleine mislukkingen voorhanden zijn. De hoofdmoot van het boek wordt gevormd door 25 recepten waarin je het basisrecept van Kombucha combineert met verschillende soorten fruit, groenten en kruiden. Ik heb er een paar geprobeerd, met wisselend succes.
In alle eerlijkheid, ik ben over het algemeen geen fan van gegiste dranken. In dat opzicht ben ik echt een mislukte Belg. De typische gistsmaak van bier vind ik erg onsmakelijk. Helaas proef ik in sommige Kombucha-recepten deze gistsmaak terug. Mijn lief – die wel van bier houdt – vindt de creaties over het algemeen bijzonder lekker. Zelf kon ik de orangeade van bloedsinaasappels wel waarderen, Kind kon niet afblijven van de klassieke frambozenthee en Lief was erg te spreken over de smaakcombinatie venkel-appel. Kortom, recepten genoeg en de kleine tekortkomingen hebben toch niet verhinderd dat ik een beetje verslaafd ben geraakt aan het experimenteren met Kombucha.
Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en online. De prijs is 14,95 EUR.
Geef een reactie