Bijvoet (Artemisia vulgaris)
Bijvoet (Artemisia vulgaris) is een lid van de Composietenfamilie (Asteraceae). Het is een echte zomerplant, met een heerlijke geur die vrijkomt als je de bloemknoppen tussen je vingers kneust. De stengel is 60-120 cm lang met vaak een roodachtige kleur. De onderzijde van het blad is witviltig behaard. De bloem is bruinachtig geel. De hoofdjes vormen samen een pluim, die van juli tot september in bloei staat. Het is familie van Absintalsem (Artemisia absinthium), maar de smaak is veel minder bitter. Zowel het blad en de wortel als de bloemknoppen en bloemen worden gebruikt. Bijvoet is erg algemeen in Nederland en België en kan vooral worden aangetroffen in bermen en op akkers (als onkruid).
Medicinaal gebruik van Bijvoet
De plant wordt zowel culinair als medicinaal toegepast. Er kan thee gezet worden van de wortel, het blad en de bloemknoppen. Daarnaast worden het blad en de bloemknoppen gebruikt in kruidenbitters en likeuren. Bovendien kan het blad als groente gegeten worden. Medicinaal wordt Bijvoet gebruikt om onregelmatige menstruatie en menstruatiepijnen tegen te gaan. Verder is de plant in gebruik als medicijn bij een waaier aan klachten zoals depressie, nervositeit, jicht, blauwe plekken, verkoudheid, bronchitis en astma. Vanwege de aanwezige bitterstoffen bevordert de plant de spijsvertering en wordt ingezet bij maag- en darmklachten. Bijvoet kan gerookt worden met hetzelfde effect als marihuana, alleen dan heel licht. Langdurig gebruik op deze manier wordt sterk afgeraden, omdat het schade kan toebrengen aan de longen en het zenuwstelsel.
Bijvoet en hooikoorts
Bijvoet kan in- en uitwendig gebruikt worden, want het is een vrij veilige plant. De etherische olie bevat thujon, maar in zulke kleine hoeveelheden dat er bij normale doses geen problemen optreden. Thujon kan leiden tot duizeligheid, buikpijn en, in grote hoeveelheden, zelfs de dood. Gebruik tijdens de zwangerschap wordt afgeraden, vanwege de baarmoederstimulerende werking. Bijvoetpollen kunnen in augustus en september hooikoortsachtige klachten veroorzaken. Deze allergie gaat vaak samen met een allergie voor andere planten zoals selderij, peterselie, venkel en anijs (kruisallergie) en kan behandeld worden met Reishi.
Wat heb je nodig?
- 700 ml volle melk of amandelmelk
- Een handvol bladeren en bloemen van Bijvoet
- 60 g (kokosbloesem)suiker
- 8 g agar agar
- Een snuf zeezout
- 50 ml rozenwater
- Eetbare bloemen als versiering
Aan de slag!
Doe alle ingrediënten, behalve het rozenwater, in een pannetje en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat het ongeveer 20 minuten sudderen tot de agar agar opgelost is. Zeef de plantendelen uit de melk. Voeg het rozenwater toe en roer goed door elkaar. Giet de panna cotta in kleine kommetjes. Zet ze in de koelkast tot de panna cotta opgesteven is. Serveer met eetbare bloemen of een takje Bijvoet.
Wafels zijn op zichzelf al een lekkernij, maar je kunt er een aparte, kruidige twist aan geven door er Bijvoet en Rode Klaver aan toe te voegen, twee zomerkruiden. Het onderstaande recept neemt Oud-Hollands wafeldeeg als uitgangspunt, maar je kunt als basis ook je eigen wafeldeeg gebruiken. Een echte Wilde Wafel!
Wat heb je nodig?
- 250 g tarwemeel
- 15 g verse gist of 7 g droge gist
- Een snuf zout
- 1 tl kokosbloesemsuiker of honing
- 165 ml volle (rauwe) melk
- 165 ml water
- 3 eieren
- 100 g gesmolten roomboter
- Zeste van 1/2 citroen
- Een klein handje fijngesneden bladeren van Bijvoet
- 10 fijngesneden bloemen van Rode Klaver
Aan de slag!
Giet de melk in een pannetje en verwarm tot het lauw is. Los de gist met de suiker of honing op in de lauwe melk. Doe het zout in een kom en zeef het tarwemeel er overheen. Giet het gistmengsel erbij en roer het goed door elkaar. Voeg de eieren, het water, de gesmolten boter en de zeste toe en roer tot je een homogeen beslag hebt. Voeg de Bijvoet en Rode Klaver toe en roer het geheel goed door elkaar. Laat het beslag een uur afgedekt rusten op een warme plek. Maak de wafels door steeds een pollepel beslag in het geoliede wafelijzer te gieten en laat rustig bakken tot ze goudbruin en gaar zijn. Lekker met verse aardbeien, slagroom of chocoladesaus, maar ook als bijgerecht bij een vleesgerecht zijn ze niet te versmaden.
Azijn van Wilde Peen en Bijvoet is lekker in vinaigrettes en dressings of in stoofpotjes. Voor wat extra pit en diepgang kan je er zwarte peper en jeneverbes aan toevoegen. Je kunt zelf kiezen welke azijnsoort je gebruikt. Natuurazijn heeft de meest “neutrale” smaak, zodat je ook echt de planten goed proeft als de azijn klaar is. Appels bevatten van nature appelzuur, wat samen met magnesium in ons lichaam, erg goed helpt tegen pijn en vermoeidheid.
Wat heb je nodig?
- 1 weckpot van 200 ml
- 2 schermen van Wilde Peen
- 1 el bloemen of zaden van Bijvoet
- 150 ml azijn
- Optioneel: 3 bolletjes zwarte peper en 3 bolletjes jeneverbes
Aan de slag!
Voor het maken van gearomatiseerde azijn gebruik je best een weckpot of een glazen pot met een plastic deksel. De azijn kan immers reageren met het metalen deksel van jampotten en gaan roesten. Stop de plantendelen in het potje, eventueel samen met zwarte peper en jeneverbessen. Giet de azijn bij de plantendelen en sluit de pot af. Laat de azijn minstens 2 weken trekken. Hoe langer, hoe smaakvoller. Je kunt de plantendelen uit de azijn zeven met een koffiefilter of kaasdoek, of ze er gewoon in laten zitten. Smakelijk!
Schrijf je meteen in voor een cursus of workshop van Scent & Spice!
Cursus Making sense(s) of herbs – Pittige variant
Cursus Making sense(s) of herbs
Pittige variant
Waar: Online
Wanneer: starten op elk gewenst moment
Duur: op eigen tempo, permanent toegang
Vanaf de aankoopdatum van de cursus krijg je toegang tot de online leeromgeving, dus dan kan de voorpret beginnen! Deze toegang blijft permanent en onbeperkt open.
Scent & Spice Decemberkalender
Dartel energiek en speels het jaar uit… en 2025 in!
Waar: Online (via een besloten online platform en via Zoom) en optioneel een live-dag in de buurt van Wageningen en Hemmen
Wanneer: van 1 tot en met 31 december (live-dag op 29 december)
Tijdstip: dagelijks, op je eigen moment en tempo
Hoe: Er komt elke dag een “cadeau” vrij via een online platform. Je kunt de hele maand inschrijven. Je ziet dan meteen de cadeaus die al beschikbaar zijn.
Cursus Making sense(s) of herbs – Hartige variant – Voorjaar – Zondaggroep
Cursus Making sense(s) of herbs
Hartige variant – Zondaggroep
Waar: Online en live (in Hemmen – vlakbij Wageningen)
Wanneer: start op 5 maart 2025
Duur groepsgedeelte: 5 maanden
Maximaal aantal deelnemers: 12 per groep
Data bijeenkomsten: zondag 16 maart, 13 april, 11 mei en 22 juni 2025
Vanaf de aankoopdatum van de cursus krijg je toegang tot de online leeromgeving, dus dan kan de voorpret beginnen! Deze toegang blijft ook na het groepsgedeelte van 5 maanden permanent en onbeperkt beschikbaar.
Cursus Making sense(s) of herbs – Kruidige variant – Voorjaar
Cursus Making sense(s) of herbs
Kruidige variant
Waar: Online
Wanneer: start op 5 maart 2025
Duur groepsgedeelte: 5 maanden
Maximaal aantal deelnemers: 25
Vanaf de aankoopdatum van de cursus krijg je toegang tot de online leeromgeving, dus dan kan de voorpret beginnen! Deze toegang blijft ook na het groepsgedeelte van 5 maanden permanent en onbeperkt beschikbaar.
Workshop Natuurlijke Deodorant – 24 november
Okselfris zonder aluminium en parabenen!
In deze workshop leer je een natuurlijke deodorant maken die wél werkt! We gaan aan de slag met pure producten en kruiden in samenstellingen die niet schadelijk zijn voor je huid en je gezondheid, maar die je huid juist beschermen en verzachten, en je oksels uiteraard de hele dag fris houden!
Deze workshop kan ook in een combi geboekt worden met de workshop Dagcrème en Gezichtsserum.
Waar: In het Pakhuis – Hemmen (vlakbij Wageningen)
Wanneer: zondag 24 november 2024
Tijdstip: 10:00 – 13:00
Maximum aantal deelnemers: 12
Workshop Dagcrème en Gezichtsserum – 24 november
Ontdek de betoverende werking van kruiden op je huid: maak je eigen gezichtsserum en dagcrème!
Geniet van een scala aan kruiden, oliën, bloesemwaters en etherische oliën en stel stap voor stap een dagcrème en een gezichtsserum samen die precies bij jouw huidtype passen.
Deze workshop kan ook in een combi geboekt worden met de workshop Natuurlijke Deodorant.
Waar: In het Pakhuis – Hemmen (vlakbij Wageningen)
Wanneer: zondag 24 november 2024
Tijdstip: 14:30 – 17-30
Maximum aantal deelnemers: 12
Geef een reactie