pimpernel

Kleine pimpernel (Sanguisorba minor) is een overblijvende plant uit de Rozenfamilie (Rosaceae) die dikke pollen vormt. De bladeren zijn blauwgroen en geveerd met eivormige deelblaadjes met spitse tanden. De plant bloeit van mei tot september met roodachtige, kogelvormige bloemen.

De jonge bladeren van de kleine pimpernel hebben, net als de blaadjes van komkommerkruid, een zachte komkommersmaak, maar dan iets kruidiger. Gebruik van ouder blad nooit teveel, want dan wordt het al snel te bitter. Pimpernelblad wordt gebruikt in salades, omeletten, pesto's en als smaakmaker in allerlei andere gerechten. Zelf gebruik ik het graag als smaakmaker in mayonaise of als ingrediënt in een kruidige cocktail.

Recept: Pimpernelcocktail

Wat heb je nodig?
  • 2 handen vol blaadjes van kleine pimpernel
  • 500 ml (zoete) witte wijn
  • 250 ml sherry
  • 1 citroen of mandarijn, in schijfjes
  • 500 ml bruiswater
  • Ijsblokjes of crushed ijs

Aan de slag!

Kneus de pimpernelblaadjes in een vijzel en breng het mengsel over in een grote kan. Giet witte wijn en sherry erbij en voeg ook citroen of mandarijn toe. Meng goed door elkaar en laat een paar uur trekken. Doe om te serveren ijsblokjes of crushed ijs in een glas en voeg gelijke hoeveelheden pimpernelmengsel en bruiswater toe. Proost!

Recept: Pimpernelmayonaise

Wat heb je nodig?
  • 1 eigeel
  • 100 ml olie (olijfolie, rijstolie,...)
  • 2 eetlepels azijn of citroensap
  • Zwarte peper
  • Keltisch zeezout
  • 3 flinke eetlepels pimpernelblaadjes

Aan de slag!

Doe het eigeel, de olie en de citroen of azijn samen met peper en zout in een beker. Mix het met een staafmixer tot een dikke crème. Meng de fijngehakte pimpernelblaadjes er doorheen of mix ze er met de staafmixer doorheen. Proef en voeg naar smaak meer peper en zout toe.

Deel dit op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *