16 recepten met rozen om de (zelf)liefde te vieren
De liefde vier je niet op één dag, maar het hele jaar door. Of het nu de liefde is voor je partner, je kind, je hond, je beste vriendin, de wereld of jezelf. Strooien met liefde is het krachtigste tegengif tegen haat, onverdraagzaamheid, kilte en angst. Liefde verbindt en maakt tegenslagen draaglijk. Liefde laat je ogen stralen en tovert een brede glimlach om je mond. Liefde maakt je op allerlei manieren een mooier mens. Strooi jij genoeg liefde? Ook naar jezelf?
Liefde en rozen horen bij elkaar als twee helften van een sinaasappel. De roos staat symbool voor schoonheid, (zelf)liefde en romantiek. Denk maar aan uitdrukkingen, zoals “rozengeur en maneschijn”, of de bossen rozen die op Valentijnsdag als zoete broodjes over de toonbank vliegen. De roos heeft bewezen effecten op je zenuwstelsel, via de invloed van rozengeur op het limbisch systeem en de neurotransmitters. De roos opent je hart, brengt emotionele stabiliteit en geeft troost bij verlies. Het kan daardoor een grote steun zijn voor (hoog)gevoelige mensen. De roos kalmeert bovendien allergische irritaties en jeuk, verzacht en balanceert de huid, brengt de maag tot rust en werkt als ontstekingsremmer. Om slechts een paar dingen te noemen...
Om je te helpen om liefde te verspreiden, heb ik 16 recepten verzameld met rozen als ingrediënt. De recepten zitten bomvol heerlijke ingrediënten die de zintuigen prikkelen. Verras en verwen jezelf. SCENT-ualize je leven. Je bent het waard!
Wat heb je nodig?
- Roller van 10 ml
- 9 ml jojoba-olie
- 5 druppels etherische olie van roos (of minder/meer naar keuze)
- 1-2 druppels etherische olie van basilicum (of minder/meer naar keuze)
- Optioneel: een rozenknopje
Aan de slag!
Vul het rollertje met 9 ml jojoba-olie. Druppel de etherische oliën erbij. Wals de etherische oliën door de olie heen. Je kunt ter decoratie een rozenknopje in de olie laten drijven. Laat een week of meer staan, zodat de geuren zich goed kunnen vermengen en een mooie synergie aangaan. Breng aan op je polsen, achter je oren of in je hals.
Wat heb je nodig?
- 60 ml jojoba-olie
- 40 ml amandelolie
- Een handvol verse of gedroogde rozenblaadjes
- 1 vanillestokje
- 8 druppels etherische olie van roos
- 5 druppels etherische olie van sandelhout
Aan de slag!
Giet de oliën in een pot. Voeg de rozenblaadjes en het vanillestokje toe en laat 48 uur trekken op op 40-50°C. Zeef de plantendelen uit de olie. Giet de olie in een flesje. Voeg de etherische oliën toe. Laat een week staan, zodat de geuren zich mooi kunnen vermengen. Gebruik het als massageolie bij een ander of verwen je eigen gezicht, handen en voeten.
Wat heb je nodig voor 8-9 potjes van 10 ml?
- 15 g cacaoboter
- 35 g avocado-olie met calendula
- 10 g rozenbottelolie
- 6 g bijenwas of 5 g candelilla-was
- 5 druppels etherische olie van roos
- 2 druppels etherische olie van geranium
- 2 druppels etherische olie van mirre
- 1 druppel etherische olie van citroen
Aan de slag!
Laat goudsbloemblaadjes (calendula) 48 uur trekken in avocado-olie op 40-50°C. Zeef de blaadjes eruit. Doe de olie samen met de cacaoboter en de was in een maatbeker en verwarm au bain-marie tot de was gesmolten is. Laat al roerend afkoelen tot 40°C en voeg de rozenbottelolie en etherische oliën toe. Giet het mengsel vervolgens zo snel mogelijk in kleine potjes. Laat opstijven. Verwen je lippen en zoen alsof je leven ervan afhangt.
Wat heb je nodig?
- 4 el epsomzout of roze zeezout
- 1 el amandelolie
- 4 el havermeel
- 4 el witte klei
- 4 el gedroogde rozenblaadjes
- 4 el gedroogde lavendel
- 4 el Iers mos
- Etherische olie van Roos, Ylang Ylang, Sandelhout, Atlasceder en/of Mirre
Aan de slag!
Doe het zout in een kom samen met de amandelolie en etherische oliën. Roer goed door elkaar. Voeg de andere ingrediënten toe en meng tot een mooi geheel. Bewaar in een luchtdichte pot. Gebruik ongeveer 4 el per bad.
Wat heb je nodig?
- Een paar handen vol gedroogde of (liefst) verse rozenblaadjes
- 250 ml rauwe vloeibare honing
- Een pot van 250 ml met deksel
Aan de slag!
Stop de rozenblaadjes in de pot en giet de honing er overheen tot de rozenblaadjes helemaal onder staan. Roer het mengsel goed. Zet de pot op de vensterbank in het zonlicht. De blaadjes zullen langzaam naar boven stijgen. Voeg steeds weer rozenblaadjes toe tot er echt niks meer bij kan. Laat de pot vervolgens een paar weken op de vensterbank staan. Zeef het mengsel door een fijne zeef en doe de honing weer in de pot. Heerlijk op toast met boter, in gebak of in havermoutpap. Of gewoon, lekker lepelen uit de pot… Want je bent het waard!
Wat heb je nodig voor 2-4 porties?
Latte
- 500 ml melk of plantaardige melk
- 250 ml infusie van rozenblaadjes en tulsi (Holy Basil)
- Een handvol frambozen
- ¼ tl vanillepoeder
- ¼ tl kaneel
- Honing of agavesiroop naar smaak
- Rozenblaadjes of rozenknopje ter decoratie
Rozenroom
- 250 ml room of plantaardige room
- 2 el suiker
- 1-2 el rozenwater
Aan de slag!
Laat de rozenblaadjes en tulsi 24 uur trekken in koud water. Zeef de kruiden uit het water. Doe 250 ml van deze infusie samen met de andere ingrediënten in een blender en mix tot een gladde massa. Voeg eventueel honing of agavesiroop toe om te zoeten. Verwarm het mengsel in een pannetje op het fornuis. Maak ondertussen de rozenroom door de ingrediënten samen te mixen tot slagroom. Als het mengsel in het pannetje heet is, giet je het weer in de blender en mix je tot het schuimig is. Giet in kopjes, doe er een flinke dot slagroom op en versier met rozenblaadjes of een rozenknopje. Trek je terug onder een dekentje en geniet!
Wat heb je nodig voor 8 porties?
Bodem
- 100 g (medjoul)dadels
- 150 g amandelen
- 3 el kokosrasp
- 1 el agavesiroop
- Scheutje water
Vulling
- 150 g cashewnoten
- 2 el rozenwater
- Rasp van 1 citroen
- 2 el kokosolie
- 2 el agavesiroop
- 1 tl vanillepoeder
Topping
- 200 g frambozen
- 1 el rozenwater
- 50 g (medjoul)dadels
- 1 el chiazaad
- Rozenblaadjes en frambozen ter decoratie
Aan de slag!
Mix de ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine of blender tot ze een plakkerige, homogene massa vormen. Spreid het uit op de bodem van individuele glazen of in een schaal. Smelt voor de vulling de kokosolie en mix dit samen met de andere ingrediënten in een keukenmachine of blender tot een gladde massa. Giet die over de bodem, zodat die helemaal bedekt is. Mix de ingrediënten voor de topping tot de frambozen helemaal uit elkaar vallen. Giet dit mengsel over de vulling. Versier met rozenblaadjes en frambozen. Laat het minstens 30 minuten in de koelkast opstijven.
Wat heb je nodig voor 10-12 repen?
- 50 g grove havervlokken
- 50 g zonnebloemzaad
- 80 g grof gehakte walnoten en/of andere noten
- 100 g gedroogde vijgen in reepjes
- 40 g gedroogde cranberries in stukjes
- 300 g pure chocolade in stukjes
- 60 g kokosolie
- 90 g agavesiroop
- 1 el vlierbespoeder (verpoederde vlierbessen)
- 1 el rozenwater
- Rasp van ½ sinaasappel
Aan de slag!
Bekleed een bakblik met bakpapier. Meng zonnebloemzaad, vijgen, cranberries, havervlokken en walnoten door elkaar in een kom. Smelt de kokosolie, chocolade en agavesiroop op lage temperatuur au bain-marie tot een gladde massa. Voeg vlierbespoeder, rozenwater en sinaasappelrasp toe en vermeng goed. Voeg het chocolademengsel bij het vijgenmengsel en roer goed door elkaar tot alles met chocolade bedekt is. Giet de massa in het bakblik en verdeel egaal over het blik. Bedek met folie of een deksel en zet het minstens een uur in de koelkast tot het hard is. Haal de chocoladeplak uit het blik en snijd het met een mes in repen of blokjes. Je kan ze in een luchtdichte doos in de koelkast 2-3 weken bewaren.
Hier vind je een lekker recept van een solid perfume. Als je de kaneel weglaat, de sinaasappelrasp vervangt door rozenblaadjes en de etherische olie van sinaasappel vervangt door die van roos, creëer je een subtiel parfum dat je liefdevol omhult.
Wat heb je nodig?
Voor 15 hartjes (bijvoorbeeld deze):
- 50 g amandelolie met roos
- 30 g kokosolie
- 30 g cacaoboter
- 25 g bijenwas of 20-22 g candelilla-was (vegan)
- 8 druppels etherische olie van Roos
- 8 druppels etherische olie van Sandelhout
- Optioneel: rozenblaadjes
Aan de slag!
Laat rozenblaadjes 48 uur trekken in amandelolie op 40-50°C. Zeef de blaadjes eruit. Weeg alle ingrediënten af in een maatbeker en verwarm deze au bain-marie tot alles gesmolten is. Laat de massa al roerend afkoelen tot 40°C. Voeg vervolgens etherische oliën toe en roer er eventueel wat gedroogde rozenblaadjes doorheen. Giet de massa daarna zo snel mogelijk in hartvormpjes en laat opstijven. Deze bodybar smelt op lichaamstemperatuur. Je kunt het gebruiken als bodylotion, maar ook als handcrème of massagebar. Geniet!
Wat heb je nodig?
- 4 el amandelmeel
- 2 el amandelolie
- 2 el avocado-olie
- 1 el rauwe honing
- 1 el cacaopoeder
- 1 el rozenpoeder (verpoederde rozenblaadjes)
- 5 druppels etherische olie van Roos
Aan de slag!
Doe de amandelolie en de avocado-olie in een kom samen met de honing. Los de honing op in de oliën tot je een gladde massa hebt. Voeg het amandelmeel toe in de hoeveelheid die jij aangenaam vindt. Dat kan dus meer of minder zijn dan het recept aangeeft. Roer het meel goed door de oliën en de honing heen. Kijk of je tevreden bent. Is je mengsel te olieachtig, voeg dan wat meel toe. Is het te droog, voeg dan amandelolie toe. Roer ten slotte cacaopoeder en rozenpoeder door de scrub en voeg etherische olie van Roos toe. Bewaar de zelfgemaakte scrub in een afgesloten potje, zodat het niet nat wordt en de toegevoegde etherische olie niet kan vervliegen.
Breng de scrub aan op je gezicht. Laat het een paar minuten inwerken en geniet van de geur. Wrijf zacht en met kleine cirkelbewegingen over je gezicht om dode huidcellen te verwijderen. Het amandelmeel maakt het tot een superzachte scrub. Geniet!
Wat heb je nodig voor 1 grote vlaai?
Bodem
- 250 g tarwebloem
- 15 g gist
- ½ tot 1 dl (kokos)melk
- 50 g roomboter
- 25 g suiker
- 1 ei
- Snufje zout
Vulling
- 1 l (kokos)melk
- 200 g dessertrijst
- 130 g suiker
- ½ dl rozenwater
- 1 vanillestokje en 3 kardemompeulen
- 3 eieren
Aan de slag!
Eerst maak je de vulling. Breng de melk aan de kook met de rijst, de vanille, de kardemom en 100 g suiker. Laat het mengsel op een laag vuur garen. Als de rijst gaar is, haal dan de pan van het vuur en voeg het rozenwater toe. Laat de rijst nog even opstijven, eventueel kan je binden met extra bloem. Laat afkoelen. Vervolgens maak je het deeg. Je lost de gist op in wat lauwe melk. Doe het zout in een grote kom en zeef de bloem er bovenop. Voeg roomboter, suiker, ei en gistmengsel toe. Kneed met de hand of een keukenmachine. Het deeg moet soepel en niet plakkerig zijn. Laat op een warme plek rijzen tot het volume verdubbeld is. Rol het deeg uit en bekleed een bakvorm. Prik het deeg in en laat opnieuw op een warme plek rijzen. Maak nu de vulling verder af. Splits de eieren. Klop de eierdooiers met 30 g suiker schuimig en roer het door de afgekoelde rijstpap. Klop de eiwitten stijf en schep ze door het mengsel. Verdeel de rijstpap over het vlaaideeg. Zet de vlaai in een voorverwarmde over op 200ºC. Laat het maximaal 30 minuten in de oven. De vlaai is gaar als de bovenkant goudbruin is en de vlaai aan de randen loslaat van de vorm. Laat de vlaai afkoelen en haal hem dan uit de vorm. En laat de engeltjes op je tong dansen!
Wat heb je nodig?
- Oude kranten of een tafelzeil
- Een glazen (vuurvaste) maatbeker
- Een pan met warm water
- Een houten lepel
- Een wasknijper, satéprikker of stokje
- Een thermometer
- Een hittebestendig glazen potje, kopje of blikje om de kaars in te gieten
- Koolzaadwas
- Etherische olie van Roos (5 druppels per 50 g was) en/of andere naar keuze
- Decoratie in de vorm van rozenblaadjes
- Lontjes
Aan de slag!
Dek je werkblad af met een tafelzeil of oude kranten. Maak het potje waar je de kaars in wilt gieten schoon met soda en laat goed drogen. Dit potje kan een glazen schaaltje zijn, een weckpotje, een blikje of een vintage theekopje. Je kunt gebruiken wat je wilt, zolang het hittebestendig is en geen naden aan de onderkant heeft waar de was doorheen kan lopen als de kaars begint te smelten.
Vul de maatbeker met twee keer de hoeveelheid koolzaadwas die in het potje past en laat de was op een laag vuur au bain-marie smelten. Zet het lege potje ondertussen in een oven op ongeveer 50°C om het lichtjes op te warmen. Zo koelt de kaars niet te snel af, wat een gladder resultaat geeft. Als de was gesmolten is, roer je er rozenblaadjes als decoratie doorheen. Laat de was al roerend afkoelen tot 40°C. Haal ondertussen het potje uit de oven en zet het lontje erin. Je kunt het lontje in het midden houden door het vast te binden aan een wasknijper, satéprikker of stokje en deze dwars over het potje te leggen. Voeg de etherische olie van roos toe aan de was, roer het er goed doorheen en giet de was zo snel mogelijk in het potje. Giet langzaam, zodat je een stevige kaars zonder luchtbellen krijgt. Laat de kaars een 10-tal uur stollen. Heerlijk voor een romantische avond bij kaarslicht!
Wat heb je nodig?
- 150 g fijngehakte pure chocolade met een hoog cacaogehalte (<70%)
- 80 g slagroom
- 2 tl rozenwater
- 2 kardemompeulen (gekneusd)
- Een mespuntje chilipoeder
- Een mespuntje Keltisch zeezout
- Cacaopoeder en verpoederde rozenblaadjes om te paneren
Aan de slag!
Verwarm de slagroom samen met de kardemom, het chilipoeder en het zout op een zacht vuur tot tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur, voeg het rozenwater toe en stort het mengsel door een zeef – om de kruiden eruit te zeven – over de fijngehakte chocolade. Roer tot de chocolade gesmolten is en de ganache glanzend en glad is. Giet de ganache in een bakvorm of schaal bekleed met bakpapier en laat opstijven in de koelkast. Neem de ganache uit de koelkast, laat even op temperatuur komen en snijd in blokjes of rol er balletjes van. Paneer ze met rauwe cacaopoeder en verpoederde rozenblaadjes. Lekker bij kruidenthee of koffie!
Wat heb je nodig?
- 200 g havermout
- 50 g kokosrasp
- 30 g rozenbottelpoeder (verpoederde rozenbottels)
- 25 g gedroogde rozenblaadjes
- ½ tl Keltisch zeezout
- 50 g pure chocoladedruppels
- 25 g honing, dadel- of agavesiroop
- 25 g gesmolten kokosolie
- ½ tl vanillepoeder
Aan de slag!
Mix de havermout, kokosrasp, 20 g rozenbottelpoeder, rozenblaadjes en zout in een kom. Mix in een andere kom de gesmolten kokosolie, honing of siroop en vanillepoeder. Voeg de stroperige massa bij de eerste kom en roer tot alles goed gemengd is. Dit is het makkelijkst met de hand. Bak het gedurende een klein uur op 135°C. Roer het elk kwartier goed door met een spatel. Strooi het overgebleven rozenbottelpoeder over de mix en voeg eventueel nog wat rozenblaadjes toe. Laat het helemaal afkoelen en voeg ten slotte de chocoladedruppels bij de mix. Lekker met schijfjes banaan, bessen, noten, zaden en wat (amandel)melk. Nomnomnom.
Wat heb je nodig?
- 500 ml water
- Een paar handen vol geurige rozenblaadjes
- 250 g honing of suiker
Aan de slag!
Breng het water in een pannetje aan de kook. Zodra het kookt, haal je het van het fornuis, voeg je de rozenblaadjes toe en laat je het 10 minuten trekken. Zeef de rozenblaadjes eruit door een keukenzeef. Voeg honing of suiker toe en roer tot alles opgelost is. Doe de siroop in een afsluitbare pot en bewaar in de koelkast.
Even over conservering. Hoe meer honing of suiker je toevoegt, hoe beter het conserveert. Als je een gelijke hoeveelheid van het zoetmiddel toevoegt aan je rozenwater, dan krijg je een stabiele siroop die maanden goed blijft. Ik vind dat persoonlijk te zoet. Daarom voeg ik ongeveer de helft van de hoeveelheid zoetmiddel toe. Het nadeel is dat het dan minder lang houdbaar is (1-3 weken). Bewaar het in de koelkast!
Tip! Je kunt ook andere smaakmakers toevoegen. Ik vind vers basilicumblad een hele fijne combi met roos, maar je kunt ook denken aan bijvoorbeeld Roomse kervel. Net wat je lekker vindt.
Tip 2! Je kunt de rozenblaadjes ook koud laten trekken (gedurende 12 uur) en daarna het zoetmiddel toevoegen. De smaak is net weer even anders...
Je kunt de siroop gebruiken als aanlenglimonade of ice tea, of verder verwerken in allerlei gerechten, cocktails en mocktails.
Hieronder vind je een recept voor Cherry Rose, een lekkere mocktail met rozensiroop.
Cherry Rose (voor 2 glazen)
- 1 el suiker
- 10 ontpitte kersen
- 4-6 el rozensiroop
- 2 el kokosmelk
- 150 ml bruiswater
- Schil van 1 citroen
Maak de randen van twee cocktailglazen nat met water en druk ze in een laagje suiker. Snijd 8 kersen in stukjes en verdeel ze over de glazen. Voeg in elk glas 2-3 el rozensiroop en 1 el kokosmelk toe. Verdeel vervolgens het bruiswater over de glazen. Rijg een kers en een stukje citroenschil aan een cocktailprikker en steek deze in de glazen. Proost!
Geef een reactie